Árfolyam   |  
Hasznos   |   Kedvezmények   |   Hírlevél   |   Prospektus   |   Elérhetőségeink   |   Viszonteladóink   |   Viszonteladóknak
Egyiptom
FŐOLDAL EGYIPTOM JORDÁNIA IZRAEL CIPRUS TÖRÖKORSZÁG GÖRÖGORSZÁG MALLORCA THAIFÖLD KÖRUTAK
Repülőjegy foglalás
Prospektus
TANÁCSRA VAN SZÜKSÉGE?
Kérje INGYENES segítségünket!
Adja meg telefonszámát, INGYEN visszahívjuk!
Válasszon országot!
Válasszon régiót!
Válasszon szállodát!
Mikor szeretne utazni?
Kérdései:
Honnan hallott irodánkról?

Ingyenes értesítőt kérek az akciókról!
ELKÜLD!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Egyéb leíró oldalakHasznos információkTörténelem és városokJORDÁNIA

Jordánia: A Jordán Hashemita Királyság területe 92.300 km2, alig kisebb Magyarországnál, jelenlegi határait a II. világháborút követően húzták meg. Fővárosa Amman, az államfő II. Abdullah bin Al Husszein király. Északon Szíria, északkeleten Irak, keleten és délen Szaúd-Arábia, nyugaton pedig Izrael határolja. Földrajzi adottságait tekintve 3 részre osztható: a Jordán folyó völgyére, a Szír-Arab-tábla fennsíkjára és a határvidékein található sivatagokra. Legmagasabb pontja a Jabal Ram 1734 m-rel. S hogy mi teszi ezt a közel-keleti országot kedvelt turisztikai célponttá? Többek között a nabateusok öröksége, Petra lazacszínű sziklákba vájt történelmi városa, melyet az UNESCO 1985-ben a világörökség részévé nyilvánított, a Holt-tenger egyedülálló élményt nyújtó adottságai, Jerash római kori emlékei, a Wadi Rum sivatag holdbéli tájra emlékeztető sziklái, Palesztina mozaiktérképe Madabában, vagy akár a Vörös-tenger korallvilága az Aqaba-öbölben.


Amman: A Jordán Királyság modern fővárosa egyike azoknak a sokszámú közösségeknek, amelyek a történelem folyamán ezen a területen gyakran felvirágoztak, az évezredek során. Az emberiség történelmének egyik legrégibb települése is e tájékon létezett (Ain Ghazal), Kr. e. 7.000-ben. A bronz- és vaskori települések, folytatva a hagyományokat, egyesítették a kisebb településeket, majd Rabbath Ammon néven az Ammonita Királyság fővárosává tették a Kr. e. 12. században. Később az itt élő görögök és rómaiak is saját várost hoztak létre, melynek darabjai máig is láthatók a Citadella hegyen. A bizánci, utóbb pedig az iszlám korszak kezdete óta a város folyamatosan egyre növelte szerepét a térségben, egészen a mai, modern Jordánia létrejöttéig.


Holt-tenger: Ez a különleges természeti képződmény tulajdonképpen egy lefolyástalan tó Jordánia, Ciszjordánia, valamint Izrael határain. Elnevezése (arabul: halott tenger) onnan van, hogy rendkívül magas sókoncentrációja miatt semmiféle magasabb rendű élőlény nem képes megélni benne, mindössze néhány igénytelen baktériumfaj marad életben. Habár ebbe a tóba ömlik a Jordán folyó, amely a Moáb- és Gileád-hegyekbők ered, azonban annak vízszintje folyamatosan csökken - elsősorban a túlzott vízkivétel miatt -, ezért a tóba egyre kevesebb víz érkezik. A csökkenő vízutánpótlás miatt a tó már kettészakadt, illetve a mélyebben fekvő északi rész mellett a déli fokozatosan kiszárad. Az itt található víz összetétele nagyjából a következő: Anionok: Klorid 97,6%, Bromid: 2,4%, Kationok: Nátrium: 37%, Magnézium: 40,3%, Kalcium: 15,6%, Kálium: 7,1%. A víz összes sótartalma 270 g/kg. A Holt-tenger parti fövenyét is sókristályok alkotják, különösen igaz ez a déli (kisebb) medencére, ahol a sót külön elkerített medencékben párolják le. A mélyvizű, északi medencét a jelentősen sekélyebb (4 m) medencétől ma már csak egy kis mesterséges csatorna választja el. A felszíni légnyomás, páratartalom a mély fekvés miatt magas. Az igen erős napsugárzást ez a légréteg megszűri, és csak a kevésbé ártalmas UV-A sugárzás éri el a felszínt. A Holt-tenger a psoriasisos (pikkelysömör) betegek Mekkája. A betegek szinte mindegyike átmenetileg gyógyulva távozik a helyszínről egy kb. kéthetes kúra után. Mitől gyógyulnak itt a betegek? A Holt-tenger természetese szépsége és különlegessége nem emberi kéz által alkotott szépségében rejlik. A bibliai környezet lelkileg megnyugtató hatású, segíti a kikapcsolódást, különleges és szép a táj. A tóban fürdeni egyet jelent azzal, hogy a fürdőző képtelen elmerülni, így tehát kényelmesen lebegve a víz színén akár újságot is lehet olvasgatni, mialatt háton fekve élvezhetjük a napsütést, valamint a gyógyító víz előnyeit. Azért vigyázni kell a vízre, csak háton fekve vagy guggolva lehet menni, mert a szembe-szájba kerülő tömény sóoldat maró hatású. Az olajos érzetű víz leoldja a bőrről a pikkelyeket, egyben összehúzó hatása révén begyógyítja a hámsérüléseket. Az feltörő kátrányos iszapból készített pakolás szintén különleges gyógyhatású. A távozó gyógyult betegek látványa is elősegíti a gyógyulást. A Holt-tenger vize felett jelentős a belélegezhető kálium-bróm- és szeléntartalom is. Néhány geográfiai érdekesség a Holt - tengerről: A Jordán-árokban található Földünk legmélyebb szárazföldi pontja. A víz tükre kb. 420 m-rel, a tófenék 795 m-rel van a tenger szintje alatt. Egy földtani törésvonalban fekszik, amely a régmúltban aktív földrengésveszélyes terület volt. A tó vize régen rétegződött, a felső szint a napsugárzástól tömény lett, valamint nehezebbé vált. A környező hegyek sóból és homokkövekből állnak. A Holt-tenger hamarosan ki fog száradni, vízkészlete évente nagyjából 5%-al csökken.


Wadi Rum: Északkeletre Aqabától találhatók a világ leghíresebb völgyei (arabul: wadi). A Wadi Rum volt Lawrence ezredes és Husszein útvonala is az első világháborúban, amikor az ottomán hadseregek ellen harcoltak. A széles völgy, körülvéve szélkoptatta, homokfújta szirtekkel adta az Arábiai Lawrence film csodálatos háttereit is.


Jerash: Jerash minden bizonnyal a legszebben megőrzött és felújított római kori tartományi városmaradvány az egész világon. Amikor a turista belép az ősi város romjai közé, olyan, mintha egy időutazáson venne részt, egészen a 2. századig, amikor a Római Birodalom tartományi városai szépszámban megtalálhatók voltak a birodalom délkeleti határain.


Madaba / Nebo-hegy: Mindössze 20 percnyi autóútnyira Amman főváros határaitól, az északi Jordán-völgyben található minden bizonnyal Jordánia leggazdagabb archeológiai területe, a görög-római korszakból kiásott színházmaradvány, bizánci templomromok és házak, korai iszlám lakónegyedek, valamint egy iszlám középkori mecset részei tekinthetők meg. Aqaba: Jordánia egyetlen tengeri kikötője, a Vörös-tenger északi, a Jordán Királyságnak pedig a déli csücskénél található. Az ide látogatók a tenger élővilágának sokszínűségében gyönyörködhetnek (búvárkodási lehetőség), valamin egyéb vizisportok kipróbálására is alkalmuk nyílik, mint pl. a vizisízés. Kedvező fekvésének köszönhetően, Aqaba egyaránt kedvelt úti cél a nyári és a téli hónapokban is.

ELÉRHETŐSÉGEINK
Anubis Travel Utazási Iroda  |  1024 Budapest, Kis Rókus utca 1.  |  Telefon: (1) 213-9693, Fax: (1) 201-6994  |  E-mail: info@anubistravel.hu  |  MKEH: U-000186/2002
NYITVA TARTÁS
Hétfő-Péntek: 9:00-18:00  |  Szombat-Vasárnap: Zárva
VISZONTELADÓ PARTNEREINK
Honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak tekintendők véglegesnek.
Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes magyar adatvédelmi előírásoknak (1992. évi LXIII. törvény). Adatait bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem továbbítjuk.
Üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, hajóút, hétvége, repülő, repülőjegy, charter, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, El Gouna, Makadi Bay, Nílus, Jordánia, Aqaba, Holt-tenger, Tala Bay, Dead Sea, Marina Plaza, Mina, Dead Sea Spa, Aqaba Gulf, Mövenpick, Days Inn, Sunrise, Beach, Club, Aqua Park, Sea Gull, Sea Star, Steigenberger, Sunny Days, Laguna Vista, Savoy, Oriental, Le Pacha Cataract, Sonesta, Izrael, Szentföld, Szíria, Thaiföld, Phuket, Bangkok
Anubis Travel © 2012 Minden jog fenntartva!  |  Oldaltérkép
Logok VÁLTÁS MOBIL VERZIÓRA
 
Kedves Utasaink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy irodánkban a mai napon 08:00 és 16:00 óra között ELMŰ karbantartás miatt áramszünet van. Ez idő alatt mind a telefonos, illetve a személyes ügyintézés sajnos szünetelni kényszerül.
Köszönjük megértésüket!

Anubis Travel